Спортски Савез особа са инвалидитетом Београда је организација веома дуге традиције и угледа, основан је 1970. године и стожер је окупљања у области спорта и рекреације целокупне ове популације у нашем Граду.

  Делује као социјално-хуманитарна организација са главним циљем да обезбеди услове за стални, континуиран и систематичан спортско рекреативни живот суграђана као битан услов за укупно унапређивање положаја особа са инвалидитетом Београда.

  Удружује 36 организације са око 1250 чланова из свих делова Града, непосредно пружа услуге за преко 1.800 појединаца оба пола, свих узраста и видова инвалидитета, а кроз бројне облике рада, разновсне активности и манифестације током целе године, окупља око 4.000 учесника, не само из Београда, а све више и из иностранства.

  Савез обезбеђује за своје кориснике 6 дана у недељи и у току целе године бесплатне спортско рекретаивне активности – корективнна гимнастика и фитнес програми, атлетика и пливање, стони тенис, фудбал, седећа одбојка, кошарка у колицима, шах, стрељаштво, голбал и боћање, риболов, клизање, јахање, карате и теквондо, пикадо за слепе, куглање, и још доста тога а све то кроз разне нивое стручног рада, од оног са почетницима кроз 15-так школа спорта, за најмлађе и талентоване, пре свега, па до високо стручног и професионалног какав захтева рад са врхунским спортистима, међу којима су и освајачи медаља са бројних домаћих и међународних такмичења, а има и светских рекордера, европских и олимпијских шампиона, носилаца националних признања и слично.

  Таква активност постиже се сталном сарадњом не само са свим чланицама већ и свим носиоцима спортског живота у Граду, клубовима, организацијама и институцијама – Савез је члан Спортског савеза Београда и непосредни организатор првенстава Града у 10 спортских дисциплина.

  У исто време обезбеђује се организовано учешће суграђана са инвалидитетом у свим акцијама и манифестацијама које се у Граду организују – Београдски маратон и Трка ослобођења, Дечји сајам и Сајам спорта, Олимпијски дан трчања и Женска трка итд.

  Поред редовних програмских садржаја Савез у току године реализује самостално или заједно и у партнерству са одговарајућим организацијама и институцијама још 10-так пројеката, међу којима су посебно препознатљиви и изазивају највеће интерсовање корисника пројекти Летњег и Зимског распуста посвећени анимацији и едукацији пре свега младих школског узраста, али отворени и за све особе са инвалидитетом са простора Града па и њихове госте из земље и иностранства.

  Најразноврснији садржаји Савеза креирани су и раде се уз примену стручних метода и прилагођен потребама и могућностима корисника, а они су отворени и окупљају децу предшколског и школског узраста, средњошколце и студенте, збринуте у установама социјалне или здравствене заштите и оне који су у условима породичног смештаја, чланове бројних клубова и организација особа са инвалидитетом, а у исто време све је присутнији као учесник али и иницијатор и покретач акција хуманитарног карактера што говори да и мисија солидарности све више долази до изражаја.

  © 2023 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.