СЕЋАЊЕ НА БУДИМИРА МАЛЕШИЋА

   

  У почетку своје спортске каријере Будимир се бавио пливањем, где је остварио своје прве успехе. Убрзо након тога Будимир је са великом љубављу заиграо стони тенис у коме је остварио и највеће спортске успехе у својој каријери. Своје богато спортско искуство и радне навике које је као младић стекао бавећи се каратеом, Будимир је у потпуности пренео у нови спорт и тиме наговестио велике могућности.

  Желећи да обезбеди боље услове за развој стоног тениса у Београду, Будимир са својим саиграчима и пријатељима, а уз подршку Савеза оснива и први Стонотениски клуб особа са инвалидитетом у Београду, чувени „ СТИБ „. Будимир је дуго година био „ алфа и омега „ ове веома успешне организације. У време када је Будимир председавао овом организацијом забележен је низ историјских успеха, како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији. СТИБ је у то време, поред Новосадског Спин – а, био засигурно једна од најорганизованијих спортских клубова, неко на кога су се огледале истородне организације у Србији. Као такав СТИБ је на челу са Будом био снажан покретач великог напредка стоног тениса и генерално спорта особа са инвалидитетом у Србији. У то време су забележени и највећи успеси у историји клуба. У екипној конкуренцији СТИБ је био озбиљан конкурент до тада неприкосновеном Новосадском Спину, док су Сања Митровић, Зорица Попадић и Будимир Малешић, а касније и Света Димитријевић, Зоран Гајић, Мирослав Рајић, Блашко Јокић, Горан Шеховац и други у појединачној конкуренцији освајали велики број најсјајнијих одличја на домаћим манифестацијама.

  Будимир је током своје стонотенисерске каријере био неприкосновен у својој категорији на Првенствима Београда. Вишеструки је и државни првак, док му је највећи успех у каријери освајање бронзане медаље у екипној конкуренцији на Светском првенству у Братислави 2017. године. До овог, историјског успеха, Будимир је дошао у екипи Митром Паликућом и Дарком Бабићем, након победе над Аргентином.

  Овај успех је био и од историјског значаја за Будину локалну заједницу, општину Обреновац, а на успеху је Будимиру честитао и сам државни врх Србије. 

  Свој ентузијазам и енергичност, Будимир је пренео и у организациони делокруг свог рада у коме је такође оставио незабораван траг. Као председник Стонотениског клуба СТИБ, Будимир је био носилац организације великог броја градских и државних првенстава као и куп такмичења и на тај начин веома активно учествовао у развоју стоног тениса у Србији који је уз атлетику и стрељаштво један од најразвијенијих спортова особа са инвалидитетом у нашој земљи.

  Као председник Савеза у периоду 2005 – 2009. године, оставио је велики траг и у раду ове институције. У том периоду је основан велики број клубова за особе са инвалидитетом, покренути су бројни програми и пројекти на којима те темељи садашњи рад Савеза. У том периоду је забележен и евидентан успон српских параолимпијаца на највећим међународним такмичењима. Буда је био омиљен руководилац како у кругу службе Савеза тако и у кругу чланица и самих такмичара.  Заувек ће нам остати у сећању његово „ Никад не одмози, а кад год можеш помози „. Иако спада у групу особа са тежим инвалидитетом, Будимир готово да није изостајао ни са једног дешавања везаног за спорт особа са инвалидитетом. Често је на протезама прелазио километре и разне препреке како би све испратио, испоштовао,...и то све време волонтерски, без накнаде, несебично жртвујући и своје и слободно време које је припадало његовој породици.

  Због свега овога са сигурношћу можемо рећи да је брат Буда један од највећих личности у историји инвалидског спортског покрета у Београду и једна оз значајнијих личности заслужна за унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом. Нек му је вечна слава и хвала.

   

  У Београду, 08. сетембра 2023.

  Prijatelji

  © 2023 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.