Извештај са 5. Меморијала "Тодор Коларски" 17. октобар 2019., Јагодина

   

  У четвртак 17. 10. 2019. године, делегација од 13 представника Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда ( у даљем тексту – Савез ), коју су чинили : 7 такмичара, 3 терапеута из Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну, Тања Коларски ( ћерка Тодора Коларског ), Рада Павловић, дугогодишњи председник Друштва за спорт и рекреацију инвалида Чукарице и члан Управног одбора савеза и Александар Вујчић, стручни радник Савеза, учествовала је на Спортским сусретима особа са инвалидитетом у Јагодини.Ову традиционалну манифестацију је организовало Друштво за спорт и рекреацију инвалида Јагодине, под покровитељством града Јагодине.

  Саставни део манифестације био је и, пети по реду, Меморијал „ Тодор Коларски „ који се традиционално одржава наизменично у једном од три градова бивше Југославије ( Велес, Јагодина и Београд ) уз присуство и спортиста са инвалидитетом из ових градова. Оно што посебно истиче овај Меморијал и повезује организације особа са инвалидитетом из градова о којима је реч уједно, јесте чињеница да је код свих блиско уткан живот и дело једног те истог човека – Тодора Коларског, велики прегоца и хуманисту рођеног у Велесу а стицајем околности оснивача бројних организација за особе са инвалидитетом у Јагодини и Београду. У знак сећања на Тодора Коларског организације особа са инвалидитетом ова три града, Јагодине, Велеса и Београда договорили су се да редовно сваке године организују дружења и спортске сусрете својих чланова. Учешће особа са инвалидитетом на Меморијалу је подржао град Београд преко Секретаријата за спорт и омладину и Секретаријата за социјалну заштиту.

  Након срдачног дочека од стране домаћина, на челу са председником Милованом Васићем, делегација из Београда је присуствовала полагању венаца палим борцима херојске Црвене армије у ослободилачким борбама у Другом светском рату.

  Спортска надметања спортиста са инвалидитетом из неколико градова широм Србије ( Београд, Бор, Смедерево, Зворник, Пожега,....) и Велеса свечано је отворио господин Бојан Вељковић, истакнити спортски радник и представник Јагодинског спортског савеза. Представник Спортског савеза ОСИ Београда, стручни радник Александар Вујчић, се овом приликом захвалио на добродошлици, укратко подсетио на значај Меморијала и пожелео свим учесницима успешан наступ и пријатно дружење. Тања Коларски је искуристила ову прилику и пригодним говором евоцирала успомене на деда Тошкета подсећајући све присутне на његов изузетан допринос у афирмацији особа са инвалидитетом у Јагодини и шире

  Након срдачног дочека од стране домаћина, на челу са председником Милованом Васићем, делегација из Београда је присуствовала полагању венаца палим борцима херојске Црвене армије у ослободилачким борбама у Другом светском рату.

  Око 70 такмичара из поменутих градова, такмичило се у 4 спортске дисциплине : висећа кугла, бацање плочица, шут на гол и пикадо. Највише успеха у такмичењима имала је екипа Друштва за спорт и рекреацију инвалида Јагодине. Друго место на овогодишњем Меморијалу припало је Спортском савезу особа са инвалидитетом Београда, док су треће место освојили гости из Велеса.

  Након завршетка спортских надметања, делегација из Велеса, предвођена Далиборком Златевом, председницом Удружења за церебралну парализу из Велеса, имала је прилику да упозна богате туристичке садржаје Јагодине ( музеј воштаних фигура, Аквапарк, Излетиште „ Поток „ и Зоолошки врт ). Сви чланови делегације су били импресионирани оним што су видели, као и добродошлицом од стране домаћина

  Током завршног дела свечаности, на заједничком ручку, Савезу је додељена захвалница од стране Друштва за спорт и рекреацију инвалида Јагодине, за дугогодишњу успешну спортску сарадњу.

  Београд, 18. 10. 2019.

   

   

   

   

   

  за ССОСИБ:
  Александар Вујчић
  стручни радник

  Prijatelji

   

  © 2017 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.