Спортски сусрети у Јагодини - извештај

   

  У среду 17. 10. 2018. године, делегација од 14 представника Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда ( у даљем тексту – Савез ), коју су чинили : 9 корисника и 3 терапеута из Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну, Тања Коларски ( ћерка Тодора Коларског ) и генерални секретар Савеза Александар Вујчић, учествовала је на Спортским сусретима особа са инвалидитетом у Јагодини.Ову традиционалну манифестацију је организовало Друштво за спорт и рекреацију инвалида Јагодине, под покровитељством града Јагодине.

  Саставни део манифестације био је и, четврти по реду, Меморијал „ Тодор Коларски „ који се традиционално одржава наизменично у једном од три градова бивше Југославије ( Велес, Јагодина и Београд ) уз присуство и спортиста са инвалидитетом из ових градова. Ове године је, нажалост, Меморијал протекао без спортиста из Македоније који нису били у могућности да учествују. Оно што посебно истиче овај Меморијал и повезује организације особа са инвалидитетом из градова о којима је реч уједно, јесте чињеница да је код свих блиско уткан живот и дело једног те истог човека – Тодора Коларског, велики прегоца и хуманисту рођеног у Велесу а стицајем околности оснивача бројних организација за особе са инвалидитетом у Јагодини и Београду. У знак сећања на Тодора Коларског организације особа са инвалидитетом ова три града, Јагодине, Велеса и Београда договорили су се да редовно сваке године организују дружења и спортске сусрете својих чланова. Учешће особа са инвалидитетом на Меморијалу је подржао град Београд преко Секретаријата за спорт и омладину и Секретаријата за социјалну заштиту.

  Након срдачног дочека од стране домаћина, на челу са председником Милованом Васићем, делегација из Београда је присуствовала полагању венаца палим борцима херојске Црвене армије у ослободилачким борбама у Другом светском рату.

  Спортска надметања спортиста са инвалидитетом из неколико градова широм Србије ( Бор, Неготин, Зворник, Пожега,....) свечано је отворио господин Бојан Вељковић, истакнити спортски радник и представник Јагодинског спортског савеза. Представник Спортског савеза ОСИ Београда, генерални секретар Александар Вујчић, се овом приликом захвалио на добродошлици, укратко подсетио на значај Меморијала и пожелео свим учесницима успешан наступ и пријатно дружење. Тања Коларски је искуристила ову прилику и пригодним говором евоцирала успомене на деда Тошкета подсећајући све присутне на његов изузетан допринос у афирмацији особа са инвалидитетом у Јагодини и шире.

  Око 60 такмичара из поменутих градова, такмичило се у 3 спортске дисциплине : висећа кугла, бацање плочица и пикадо. Највише успеха од свих такмичара из Београда имао је Драган Стојановић, освојивши треће место у пикаду.

  Након завршетка спортских надметања, делегација је имала прилику да бесплатно упозна богате туристичке садржаје Јагодине ( музеј воштаних фигура, Аквапарк, Излетиште „ Поток „ и Зоолошки врт ). Сви чланови делегације су били импресионирани оним што су видели, као и добродошлицом од стране локалне самоуправе.

  На завршној делу свечаности, заједничком ручку, Савезу је додељена захвалница од стране Друштва за спорт и рекреацију инвалида Јагодине, за дугогодишњу успешну спортску сарадњу.

   

  Prijatelji

  © 2023 Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB. Sva prava zadržana.

  Please publish modules in offcanvas position.